Welk type laptop mag jouw medewerker gebruiken?

Met enige regelmaat krijgen wij van klanten de vraag welke laptop te kiezen voor een nieuwe medewerker of welke laptop te kiezen ter vervanging van de huidige werkplekken. Bij het horen van de prijs is de reactie vaak in eerste instantie; “Bij de Mediamarkt zijn laptops veel goedkoper!?”.

Bij de aanschaf van een laptop kan er inderdaad gekozen worden tussen een zakelijke- en een consumentenlaptop. Op het eerste gezicht lijken ze sterk op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Vanuit Fastbyte stellen we bij het inrichten van de (digitale) werkplek factoren als gebruiksgemak, veiligheid en continuïteit centraal, en kijkend naar de wensen van de organisatie vanuit een IT-perspectief adviseren we dan een bepaald merk en type laptop.

Hieronder 6 redenen om verder te kijken dan alleen prijs:Reden 1: Windows Pro vs. Windows Home:

Het grote verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro is de beveiliging van het besturingssysteem. Windows 10 Pro is namelijk veiliger wat betreft het beschermen van jouw laptop en het beveiligen van gegevens. Bovendien heb je de optie om een Windows 10 Pro laptop te koppelen aan een domein, wat bij een Windows 10 Home apparaat niet mogelijk is. Ook heeft Windows 10 Pro handige features als Remote Desktop om op afstand verbinding te maken met een andere pc op kantoor.Reden 2: Beveiliging

Gezien de strenge wetgeving én natuurlijk de commerciële belangen is het voor bedrijven van groot belang dat laptops aan de hoogste beveiligingseisen voldoen. De standaard antivirusbescherming van consumentenlaptops is onvoldoende. Als een consumentenlaptop gestolen wordt, ligt alsnog jouw bedrijfsdata op straat. Om dit te voorkomen zijn de meeste zakelijke laptops uitgerust met een zogenoemde Trusted Platform Module (TPM). Deze module versleutelt de laptop en zorgt ervoor dat data bijna niet te kraken is.Reden 3: Accu laptop

Accu’s van zakelijke laptops gaan vaak langer mee. Handig voor als je medewerkers ook flexibel willen werken. Is de batterij onderweg toch leeg en is er geen stopcontact in de buurt? Geen probleem, neem voor de zekerheid een extra accu mee in de tas. Bij veel zakelijke laptops kan de accu eenvoudig vervangen worden.Reden 4: Aansluitmogelijkheden

Zakelijke- en consumentenlaptops hebben vaak totaal verschillende aansluitmogelijkheden. Zo hebben consumentenlaptops vaak de nieuwste opties. Een gemiddelde zakelijke laptop ondersteunt juist ook ‘oudere’ technologieën die beter aansluiten bij de aanwezige randapparatuur op kantoor.
Steeds vaker voorzien wij de zakelijke werkplek van een zogenaamde portreplicator (opvolger van dockingstation). Op deze manier sluit je eenvoudig en snel extra beeldschermen, een toetsenbord en externe muis aan. Ook zorgt een portreplicator ervoor dat je laptop wordt opgeladen.  Het grootste voordeel van een portreplicator ten opzichte van een dockingstation; meerdere type laptops kunnen worden aangesloten op één type portreplicator. Dit maakt de flexibele werkplek nog flexibeler.Reden 5: Design

Natuurlijk gaat het bij een zakelijke laptop vooral om het innerlijk, maar het oog wil ook wat. Steeds vaker horen wij: “die werkplek is niet sexy genoeg”. Er zijn genoeg bedrijven of beroepsgroepen die met de uitstraling van hun werkplek een statement willen maken. Denk alleen maar eens aan de populariteit van Apple onder zakelijke gebruikers.
Oorspronkelijk waren het vooral consumentenlaptops die met prachtige designs kwamen, maar ook de zakelijke markt kan er wat van. De zakelijke laptop is de afgelopen jaren namelijk bezig met een serieuze inhaalslag op het gebied van design. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Fujitsu Lifebook u939 red of de Microsoft Surface Pro.Reden 6: Materiaal & bouwkwaliteit:

Aangezien een zakelijke laptop vaker wordt verplaatst dan een consumentenlaptop zijn materiaal en bouwkwaliteit ook belangrijk. Zeker in een wereld waarin flexibelwerken steeds populairder wordt. De zakelijk laptop moet dus tegen een stootje kunnen. Zakelijke laptops zijn hierop berekend, zo gaan ze niet direct kapot als ze van een bureau vallen. Sommige modellen kunnen er zelfs tegen als er een kop koffie overheen gaat.

Redenen genoeg om je goed voor te laten lichten bij de aanschaf van nieuwe werkplekken.
Ook op dit gebied is Fastbyte dé ICT-partner. Wij zeggen niet voor niets;

“Jouw Werkplek, Gewoon Goed Geregeld!”Bronnen:

www.ikwilmobielwerken.nl/orienteren/zakelijke-laptop-of-consumentenlaptop-de-verschillen/