Wat kan jij aan cybercrime preventie doen?

De digitalisering heeft positieve maar ook negatieve gevolgen. Je moet je als gebruiker bewust zijn van alle dreigingen die deze transitie met zich meebrengt. Denk aan phishing, ransomware, malware, virussen, hackers en ga zo maar door. Cybercrime is overal! Aan het eind van dit artikel ben je op de hoogte van de 2 belangrijkste bedreigingen, en wat je zelf aan preventie kan doen. Bovendien kun je de gratis interactieve online Fastbyte Phishing Test doen, om je eigen kennis te testen.

 

Het percentage van de genoemde digitale processen in het mkb ligt op dit moment op 52%. Zowel kleinere als grotere organisaties verwachten een flinke stap voorwaarts te maken de komende jaren. Het mkb denkt in 2020 70% van de processen te hebben gedigitaliseerd. (Bron: Digitaliseringsindex 2017 Visma)

 

Van crime naar cybercrime!

De afgelopen jaren is cybercrime exponentieel gestegen. Niet alleen vanwege het gemak waarmee geld verdiend kan worden maar vooral het risico om gepakt te worden is een stuk kleiner. Veel “normale” criminelen kiezen daarom de digitale weg. Dit betekent voor de gebruikers dat ze steeds meer risico lopen om slachtoffer te worden van een phishing, ransomware of malware aanval. Niet alleen zakelijk maar ook op privégebied.

 

33% van phishing mails wordt geopend

Op dit moment is Phishing de grootste bedreiging en zorgt voor de meeste problemen wereldwijd. Via de mail krijgen we dagelijks zoveel mail binnen dat we vaak te weinig tijd nemen om een mail eerst goed te bekijken voordat we hem openen of wellicht op een link klinken. En daar gaat het vaak door fout. Cijfers van security leverancier Sophos tonen aan dat phishingmails week in, week uit organisaties tracht te misleiden. Het is een voortdurende aanval op het bedrijfsleven: 41% van de organisaties ervaart phishing-aanvallen dagelijks (of vaker) en meer dan driekwart (77%) ervaart minstens één keer per maand een phishing-aanval. Misschien wel het meest verontrustend is dat ongeveer 33% van deze phishing-e-mails daadwerkelijk wordt geopend.

 

Ben jij phishing-proof?

Wist je dat 91% van de ‘succesvolle’ datalekken begint met een directe phishing-aanval? Wil je weten of jij vatbaar bent voor deze vorm van cybercrime? Doe dan de interactieve online Fastbyte Phishing Test die we ontwikkeld hebben. Binnen 5 minuten weet je hoe phishing-proof jij bent en je kan natuurlijk je vrienden of collega’s ook de test laten maken.

 

Phishing-Test-achtergrond-zonder-button-1024x538 Wat kan jij aan cybercrime preventie doen?

Start de Gratis Fastbyte Phishing Test

 

Ransomware

Grootste dreiging voor Nederlandse bedrijven is op dit moment ransomware, ook wel bekend als gijzelsoftware. Ransomware is ongewenste software die jouw computer blokkeert. Zo kan je als gebruiker niet meer bij jouw waardevolle data en krijg je de vraag om “losgeld” te betalen. Criminelen verdienen jaarlijks honderden miljoenen met de software.

 

Hulp bij een aanval

Wereldwijd is de aandacht voor cybercrime enorm, er zijn veel organisaties en instanties die er alles aan doen om onschuldige slachtoffers een handje te helpen. Zo heb je de website No More Ransom! Deze is opgericht uit een samenwerking van Europol, Kaspersky, McAfee, Amazon, Barracuda en de Nederlandse Politie. Met als doel slachtoffers van ransomware te helpen bij het herstellen van hun versleutelde bestanden zonder de criminelen te betalen. Sinds de start van dit initiatief in juli 2016 zijn internationaal ongeveer 75.000 succesvolle decrypties via No More Ransom uitgevoerd.

 

Verdediging is de beste aanval

Als organisatie kan je natuurlijk al het mogelijke op technisch gebied ingeregeld hebben om te zorgen dat hackers geen kans hebben. Maar uiteindelijk zijn de gebruikers je laatste verdedigingslinie (zie ook: 10 menselijke factoren die van invloed zijn op de IT-beveiliging).

 

50 procent van de wachtwoorden van gebruikers zijn zwak. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het Internet Security Report van onze partner WatchGuard Technologies. Deze uitkomsten onderstrepen het belang van sterkere wachtwoorden. Met name overheidsmedewerkers, die mogelijk gevoelige informatie verwerken, moeten de lat qua wachtwoordhygiëne hoger leggen. Elke organisatie zou trainingen voor het personeel moeten aanbieden en MFA-oplossingen moeten implementeren om zo het risico op datalekken te beperken.

 

Betrouwbare authenticatie is essentieel

“Authenticatie is het fundament onder elke securitystrategie”, zegt Corey Nachreiner, chief technology officer WatchGuard Technologies. “De dreigingen in het tweede kwartaal van 2018 leveren overweldigend bewijs dat betrouwbare authenticatie essentieel is. Van geavanceerde malware die inloggegevens steelt tot bruteforce-aanvallen: cybercriminelen richten hun vizier steeds nadrukkelijker op het kraken van wachtwoorden om ongeoorloofde toegang te verkrijgen tot netwerken en gevoelige data.”

 

“Door deze ontwikkelingen groeit de behoefte aan nieuwe, innovatieve verdedigingsmiddelen”, vervolgt Nachreiner. “Daarom heeft WatchGuard het productaanbod uitgebreid met onder meer AuthPoint – onze cloudgebaseerde MFA-oplossing – en IntelligentAV, een dienst die drie detectiemethoden combineert voor het blokkeren van malware die niet door traditionele, op handtekeningen gebaseerde antivirusproducten wordt tegenhouden. Elke organisatie heeft een gelaagde verdediging nodig die bescherming biedt tegen deze continu evoluerende aanvalsmethoden.”

 

11 Cybercrime Preventie Tips

 1. Zorg dat je computer goed beveiligd is en dat je de benodigde updates downloadt en installeert.
 2. Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware, advertentieblockers en veilige websites.
 3. Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin. Update je wachtwoorden regelmatig.
 4. Maak regelmatig een back-up van al je data.
 5. Klik niet zomaar op een link! Kijk eerst naar de website of bestand naar waar de link je refereert door met je muis over de link te “hooveren”.
 6. Geef nooit je inlog- of pincode af.
 7. Open nooit bijlages in e-mails van iemand die je niet kent.
 8. Zet de ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ optie in de mapopties van je computer uit. Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen.
 9. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden.
 10. Als je een onbetrouwbaar of onbekend proces tegenkomt op je computer, verbreek dan onmiddellijk de verbinding met het internet of andere netwerkconnecties (zoals thuisnetwerken via Wi-Fi) — Dit voorkomt verspreiding van de infectie.
 11. Bij twijfel google altijd eerst of er iets bekend is over de mail of site.

 

 

Wil jij weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Of heb je aanvullende vragen over dit artikel, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan je graag te woord.