To Trust or Zero Trust

De mens heeft zichzelf geleerd, vaak in een split second, te beslissen of iets of iemand betrouwbaar is. Vaak niet eens bewust, maar op basis van een ‘onderbuik’ gevoel. In het dagelijks leven maken wij deze beslissing meerdere keren per dag, zelfs ons sociale netwerk is hierop gebaseerd. Denk aan de kassière bij AH, die vraagt echt niet iedereen die alcohol koopt om een ID, maar alleen bij twijfel.

Echter, als het gaat om toegang tot en het gebruik van onze IT-systemen of webapplicaties blijft dit lastig. Ook niet gek als je nadenkt met welk tempo IT zich de afgelopen 30 jaar heeft ontwikkeld. Ik kan mij nog herinneren dat een PC nog een standalone machine was, dat het hebben van een netwerk nog niet standaard was, laat staan internet. Wij kunnen het tempo gewoon niet bijbenen, waardoor we de neiging hebben om alles maar open te zetten. Gemak dient immers de mens. Of jij de andere kant; laten we alles dicht zetten, wel zo veilig. Dat hierdoor kansen gemist worden hoort er dan maar bij.Zonde! Het één hoeft het ander namelijk niet uit te sluiten.Afgelopen dinsdag (8 oktober) was ik te gast bij Okta tijdens het Benelux Forum. Okta is één van onze focus partners op het gebied van Identity en Acces Management. De boodschap was helder; de technologie is er klaar voor om de brug te slaan tussen gebruiksgemak en veiligheid door gebruik te maken van context gebonden indicatoren. Simpel gezegd, het systeem doet op IT gebied wat wij mensen in real life doen; bepalen of iets of iemand betrouwbaar is, of dat er meer informatie nodig is.

Op gebied van gebruikersgemak gaat hiermee een nieuwe wereld voor ons open. Door patronen te herkennen en op basis hiervan beslissingen te maken. Dromen van een wereld zonder wachtwoorden, wie wordt hier nou niet gelukkig van? Ik in ieder geval wel, als veiligheid maar gewaarborgd is. Zeker nu werken in de cloud steeds populairder worden en wij steeds meer verschillende wachtwoorden moeten onthouden, is eenvoudig toegang een essentieel voordeel.

Dat de technologie snel gaat en kan bijdragen aan een prettigere en veiligere werkomgeving hebben wij eerder dit jaar ook al aangehaald tijdens een seminar. Wat wij daar lieten zien gaat nog steeds op. Nieuwsgierig? Kijk de sfeerimpressie gerust nog eens terug.

Wil jij meer informatie over het gemakkelijker en veiliger maken van je digitale werkplek en toegang tot je cloud applicaties?  Neem gerust contact met ons op!

Vriendelijke groet,

Chris Franso