Morgen is het World Backup Day 2019, hoe veilig is jouw data?

Dit is het 8e jaar dat World Backup Day haar verjaardag viert. Back-ups waren al belangrijk en worden met de dag belangrijker. In deze tijd van Ransomware, Phishing, Malware, Datalekken en ga zo maar door. Daarom is het goed bij deze dag stil te staan en jezelf eens af te vragen….. Hoe veilig is mijn data?Is een back-up noodzakelijk?

Nog niet zo lang geleden waren back-ups maken een lastige klus. Een afgestudeerde HBO ICT’er had bij wijze van spreken al moeite met het beveiligen van een fotoalbum. Vandaag de dag zijn die problemen gelukkig voorbij, alles gaat online en bijna vanzelf. Maar daardoor staat er vaak meer data van jou op devices of in de cloud zonder dat je het beseft.

Denk eens aan al jouw bestanden, mappen, foto’s, video’s, documenten, pdf’s en ga zo maar door. Waar staan die? Staan ze veilig? Heb je er een back-up van? Al die data wil je niet kwijtraken door één stomme phishingmail… Een verkeerde klik kan de laatste zijn. Tenzij jij jouw back-ups op orde hebt. Daar helpen wij je graag bij. Onderaan dit artikel staat een handleiding om jou te helpen zorgen dat jouw data veilig is.

Backup en Recovery voor Office365

Dagelijks migreren meer en meer organisaties naar SaaS (Software as a Service) en Cloud-hosted omgevingen zoals Office365. Terwijl deze omgevingen fantastische manieren zijn om te voorkomen dat natuurlijke en mechanische storingen optreden, blijven andere gevaren bestaan zoals door mensen veroorzaakte datalekken en diverse andere geavanceerde bedreigingen.Barracuda

Door de juiste back-up- en herstelstrategie te hebben, kun je altijd terugvallen op recente reserve kopieën in het geval van toevallige of kwaadwillige verwijdering. Met een oplossing als Barracuda is het zelfs mogelijk om bestanden en mails te herstellen tot op het niveau van 1 bijlage of 1 email. Zo voorkom je het betalen van een ransomware prijs bij een aanval of het moeten doorspitten van bulk back-ups van duizenden mails.World-Backup-Day-2019-1024x335 Morgen is het World Backup Day 2019, hoe veilig is jouw data?


Probeer nu de Barracuda Email Threat Scanner. Dit is een gratis, cloud-based service die uw Office365 mailboxen onderzoekt met behulp van geavanceerde beveiligingssystemen. Waaronder een volledig systeem geëmuleerde “sandbox”, om het bestand in een veilige omgeving uit te voeren en om dan het gedrag te monitoren. Het vindt en rapporteert gedetailleerd over alle eventuele bedreigingen en risicovolle personen binnen jouw organisatie. Per slot van rekening, voorkomen is beter dan genezen.


Wil je meer informatie, zit je met vragen of wil je gewoon graag wat advies? Schroom niet en neem contact met ons op, we staan graag voor je klaar.Handleiding – Hoe maak ik een back-up:


Back-up Google Drive

 1. Maak een Google Account aan. Heb je al een Google Account, omdat je bijvoorbeeld een Android telefoon hebt, dan kun je gewoon inloggen met je bestaande account
 2. Download de Google Drive app voor Apple of Android
 3. Open de app en log in met jouw Google Account
 4. Tik op de drie streepjes bovenin en kies voor Instellingen
 5. Vink onder Google Foto’s Automatisch toevoegen aan
 6. Mogelijk vraagt de app om toegang tot je foto-bibliotheek en je camera. Het is belangrijk dat je deze toegang verleent!
 7. Tweak de instellingen naar eigen wens. Wil je bijvoorbeeld dat dit via wifi gebeurt of ook via het mobiele netwerk?


Back-up iCloud

 1. Open de Instellingen op je iPhone
 2. Ga naar iCloud
 3. Vink foto’s aan
 4. Kies zelf welke albums en type foto’s je automatisch of handmatig wilt uploaden op je iCloud-account


Vanaf nu uploadt jouw iPhone automatisch iedere foto en video die je maakt. Extra handig aan een back-up via Google Drive of iCloud is dat je ook bij je bestanden kunt vanaf je laptop of tablet. Zo heb je altijd je favoriete kiekjes bij de hand!Back-up telefoon contacten, agenda’s, herinneringen en meer

Al je dagelijkse planningen houd je op je telefoon bij. Raak je je telefoon kwijt of stap je over op een nieuwe? Het is dan handig om een back-up te hebben van je contacten, agenda(‘s) en herinneringen. Heb je Google Drive of iCloud al ingesteld? Dan worden jouw planningen waarschijnlijk automatisch geback-upt. Check dit nog even voor de zekerheid! 1. Open de instellingen op je smartphone of tablet
 2. Ga naar iCloud (iPhone) of naar Accounts (Android, selecteer hier je Google Account)
 3. Controleer hier van welke diensten er een back-up wordt gemaakt
 4. Zet diensten aan of uit


Hiermee slaat je smartphone al je contacten, agenda’s, herinneringen en meer op onder jouw account. Krijg je een nieuwe telefoon? Dan log je simpel in onder hetzelfde account en ga je verder waar je gebleven was. Vergeet dan niet om de Google Drive-app weer op je telefoon te zetten zodat je ook weer toegang hebt tot al je foto’s.Back-up WhatsApp


WhatsApp op iPhone

 1. Open WhatsApp
 2. Ga naar Instellingen > Chats > Reservekopie
 3. Tik op Maak nu reservekopie om een eenmalige back-up te maken
 4. Ga naar Autom. Reservekopie om de frequentie van je back-ups in te stellen


WhatsApp op Android-telefoon

 1. Open WhatsApp
 2. Ga naar Menu > Instellingen > Chats > Chat back-up
 3. Tik op Back-up maken om direct een back-up te maken
 4. Tik op Back-up maken naar Google Drive om de frequentie van je back-ups in te stellen


Back-up Computer/laptop

 • Maak gebruik van bovenstaande opties door Google Drive, Dropbox of een andere clouddienst om een online back-up te maken.
 • Of schaf een externe harde schijf aan en zet daar de back-up op.


Back-up iMac of Mac

 1. Voor het maken van een reservekopie van je Apple computer kan je gebruik maken van de aanwezige “Time Machine”. Dit is een programma die standaard is geïnstalleerd op de machine.
 2. Sluit een externe schijf aan en start het programma Time Machine.
 3. Volg de aangeven stappen van het programma.


Multifactor Authenticatie

Oftewel tweestapsverificatie. Vergeet dit niet altijd uit voorzorg toe te passen bij al je online accounts. Gebruik een sterk wachtwoord en gebruik niet 1 wachtwoord voor meerdere accounts. Speel het safe, hou het veilig!Phishing, Phishing en nog eens Phishing

Eén voordeel dat de juiste back-up oplossing voor jouw organisatie met zich meebrengt, is dat er een soort veiligheidsnet tegen verfijnde phishing-aanvallen wordt gespannen. Het is vrij lastig om de phishing-epidemie te negeren: waar je ook kijkt, overal vallen helaas nog steeds slachtoffers. Deze nieuwe wereld van verfijnde cyberaanvallen tegen bedrijven is alleen maar een extra reden om over jouw data veiligheid na te denken.Met een effectieve oplossing kan phishing en ransomware worden teruggebracht tot een klein ongemak. Aanvallen zijn onvermijdelijk – zoveel is zeker. Maar als je een systeem hebt waarmee je data snel kunt terugplaatsen. Een systeem wat phishing voor jou herkent, voorkom je een hoop problemen. En zo kan jij je focussen op jouw organisatie.World-Backup-Day-2019-eed-1024x273 Morgen is het World Backup Day 2019, hoe veilig is jouw data?