U hoeft geen Sherlock Holmes te zijn om zien dat cloud computing een enorme opmars aan het maken is, en dat cloud-verkeer blijft toenemen. Het is echter verhelderend om te zien de mate waarin deze toeneemt, hetgeen in wezen ongeveer verviervoudigd in de komende jaren. Tegen die tijd zal 92% procent van de workloads worden verwerkt door cloud data centers, versus slechts dat de resterende acht procent wordt verwerkt door de traditionele datacenters.

 

Cisco, die goed is in het meten van zulke dingen, hebben net schattingen vrijgegeven dat cloud verkeer waarschijnlijk tot een 3,7-voudige stijging zal hebben tegen 2020, het verhogen van 3,9 zettabytes (ZB) per jaar in 2015 (het laatste volledige jaar waarvan gegevens beschikbaar zijn) tot een stijging van 14,1 ZB per jaar in 2020.

 

De Big Data en de bijbehorende IoT zijn een groot deel van deze groei, blijkt uit de studie van de auteurs. Tegen 2020 zal de database, analytics en IoT workloads samen goed zijn voor 22% van de totale zakelijke workloads, vergeleken met 20% in 2015. Het totale volume van de gegevens die door IoT gebruikt wordt zal 600 ZB per jaar in 2020 inhouden, 275 keer hoger dan het verwachte verkeer van datacenters naar de eindgebruikers/apparaten (2,2 ZB); 39 keer hoger dan de totale geprojecteerde datacenter verkeer (15.3 ZB).

 

473976504_1280-1024x576-1024x576 Met Internet of Things en Big Data zal 92% van alles wat we doen zich in de Cloud bevinden

 

Public cloud groeit sneller dan de groei van de particuliere cloud, blijkt ook uit de enquête. Tegen 2020 zal 68% (298 miljoen euro) van de cloud workloads zich bevinden in public cloud datacenters, een stijging van 49% (66.300.000) in 2015. In dezelfde periode, zal 32% (142 miljoen euro) van de cloud workloads zich bevinden in private cloud datacenters, een daling van 51% (69.700.000) in 2015.

 

Zoals het Cisco team het uitlegt, zal een groot deel van de verschuiving naar de publieke cloud waarschijnlijk komen door het onderdeel van de hybride cloud-strategieën. Bijvoorbeeld, “cloud bursting” is een voorbeeld van de hybride cloud, waar dagelijks computergebruik requirements worden behandeld door een private cloud, maar voor de plotselinge spurts van de vraag van extra vraag verkeer “bursting” wordt behandeld door de public cloud.

 

De Cisco schattingen tonen ook aan dat, terwijl Software as a Service (SaaS voor online toepassingen) zal blijven stijgen, zal er minder interesse in Infrastructure as a Service (IaaS, voor de online servers, capaciteit, opslag) zijn. Tegen 2020 zal 74% van de totale cloud workloads bestaan uit software-as-a-service (SaaS) workloads, een stijging van 65% op dit moment. Bij Platform as a Service (PaaS, voor development tools, databases, middleware) zal ook een boost te zien zijn – 8% van de totale cloud workloads zal bestaan uit PaaS workloads, een daling van 9% in 2015. Toch zulllen IaaS workloads bestaan uit in totaal 17% van de totale cloud workloads, is dit een verschil ten op zichte van dat het eerst 26% was.

 

De Cisco analisten leggen uit dat de lagere procentuele groei voor IaaS zou toe te schrijven kunnen zijn aan de groeiende verschuiving van private cloud naar de publieke cloud providers. Om te beginnen, IaaS was veel minder storend voor de business – een soort van herschikking van datacenter middelen, als je het zo wilt benoemen. Als het SaaS aanbod zich verder ontwikkeld, kunnen deze aanbieders IaaS support achter de schermen bieden. “In de private cloud, initiële implementaties waren overwegend IaaS. Test en ontwikkeling vormen van cloud-diensten waren de eersten die worden gebruikt in de onderneming; cloud was een radicale verandering in het inzetten van IT-diensten, en dit gebruik is een veilig en praktische manier van het eerste gebruik van de private cloud diensten voor ondernemingen. Het was beperkt, en het leverde geen risico van verstoring op voor de werking van IT-middelen in de onderneming. Omdat het vertrouwen in goedkeuring van SaaS of bedrijfskritische applicaties opbouwt na verloop van tijd met de technologie enablement in processing power, de opslag vooruitgang, geheugen vooruitgang, en netwerken vooruitgang, voorzien we de goedkeuring van SaaS-achtige toepassingen versnellen in de prognoseperiode, terwijl de aandelen van IaaS en PaaS workloads een daling inzetten.

 

iaaspaassaas-1024x488 Met Internet of Things en Big Data zal 92% van alles wat we doen zich in de Cloud bevinden

 

Aan de kant van de consument, zal video en social networking tot de toename van de workloads van de consument leiden. Tegen 2020 zal de consument cloud storage dataverkeer per gebruiker 1,7 GB per maand bevatten, in vergelijking met 513 MB per maand in 2015. In 2020, zal video streaming workloads goed zijn voor 34% van de totale consument workloads, vergeleken met 29% in 2015. Social networking workloads zal goed zijn voor 24% van de totale consument workloads, een stijging van 20 procent in 2015. In de komende vier jaar, 59% (2,3 miljard gebruikers) van de consument Internet bevolking zal persoonlijke cloud storage gebruik omhoog gaan met 47% (1,3 miljard gebruikers) in 2015.

 

Heeft u vragen of wilt u advies over dit onderwerp, aarzel niet en neem contact op met een van onze adviseurs.

 

Bron: Forbes