Mag ik één kilo Cloud, alstublieft?

Doordat alles maar ‘cloud’ wordt genoemd ontstaat het idee dat iets pas goed is, wanneer het in de cloud wordt aangeboden. Het moge duidelijk zijn dat er inderdaad een aantal gevallen zijn waarin cloud perfect past, maar niet alle applicaties en workloads behalen voordeel uit de cloud.Afbeelding1 Mag ik één kilo Cloud, alstublieft?


Vraag 10 mensen wat ‘cloud’ betekent en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Over één ding zijn ze het wel eens; iedereen wil naar de cloud, maar waarom eigenlijk? De laatste jaren is cloud steeds populairder geworden. Niet verwonderlijk, want er zitten ook zeker voordelen aan. Toch is het verstandig goed na te denken voor je de stap naar de cloud zet, omdat het impact heeft op je bedrijf. In deze blog sta ik stil bij een aantal aannames, voor-, maar ook nadelen van de cloud.Kostenbesparing:

Vaak wordt als argument voor een overstap naar de cloud ‘kostenbesparing’ genoemd. De illusie bestaat dan ook dat hét grote voordeel van de cloud is, dat het goedkoper is. Echter, vaak zal bedrijfsinformatie op meerdere plekken worden verspreid, waardoor het beheren en beveiligen van de informatie de kosten verhoogd. Tip; laat je goed voorlichten voordat je de overstap maakt!Alleen in de cloud kan je innovatief en concurrerend zijn:

Doordat alles maar ‘cloud’ wordt genoemd, wordt het idee geschetst dat iets pas goed is, wanneer het in de cloud wordt aangeboden en afgenomen. De kunst is echter om de verschillen tussen niet-cloud-oplossingen en de echte cloud applicaties te herkennen. Veel fabrikanten (doelbewust & misleidend) re-branden een oude dienst door het woord ‘cloud’ toe te voegen.

Is het dan allemaal maar waardeloos die cloud? Nee zeker niet! De cloud kent ook zeker voordelen:

  • Schaalbaarheid & flexibiliteit; tijdelijke extra geheugen of schijfcapaciteit nodig? Heb je (tijdelijk) extra medewerkers in dienst? Op- of afschalen is een kwestie van een telefoontje naar je cloud-leverancier.
  • Altijd en overal kunnen werken; in de hippe koffietent op de hoek, in de trein, thuis aan de keukentafel of vanaf je vakantieadres: met een internetverbinding kunnen medewerkers overal en altijd inloggen op hun werkomgeving en gebruik maken van hun applicaties. Goed voor de productiviteit van jouw bedrijf!
  • Verbeterde veiligheid*; een gestolen laptop of harde schijf met gevoelige informatie kan een groot probleem zijn. Doordat de data is opgeslagen in de cloud, kun je via de cloud deze data openen op een ander device. Op afstand kun je de gegevens van een verloren laptop wissen, zodat gevoelige informatie niet in verkeerde handen valt.


* In samenwerking met WatchGuard organiseren wij op 14 november aanstaande een webinar waarin we oplossingen bespreken om jouw werkplek ook buiten kantoor goed te beveiligen!Afbeelding11 Mag ik één kilo Cloud, alstublieft?
meer info en inschrijven klik op de afbeelding


Voordat we massaal de eerste de beste cloud-leverancier bellen is het ook goed om stil te staan bij de nadelen van cloud:

  • Afhankelijkheid van internet; In principe kun je altijd en overal werken in de Cloud, als er maar een goede internetverbinding is. De meeste Cloudleveranciers garanderen een beschikbaarheid van 99% of meer. De meeste bedrijven kunnen daar prima mee leven, maar het is altijd goed om te checken of dat ook voor jouw bedrijf geldt en wat de gevolgen zijn, mocht de internetverbinding er even uitliggen. Tip: back-up lijn kan helpen!
  • Mogelijk minder grip op data; als bedrijf geef je data liever niet uit handen, want dit brengt risico’s met zich mee. Als jouw cloud-leverancier jouw bedrijfsgegevens op een server in de VS opslaat, dan valt jouw data onder de Amerikaanse wetgeving. Dat kan grote juridische consequenties hebben, omdat die strikter is als het gaat om privacy dan de Europese en Nederlandse wet. Bij de keuze voor een leverancier moet je dan ook goed letten waar bijvoorbeeld de servers staan.


Veel organisaties noemen als reden voor het inzetten van de cloud (of juist het weren ervan): ‘De Directeur wil het (niet)’. Dit is echter géén cloudstrategie. Een dergelijke strategie begint namelijk bij het identificeren van een bedrijfsdoel waarbij de mogelijke voordelen worden behaald en de mogelijke nadelen worden beperkt. De cloud moet gezien worden als een middel om het doel te bereiken, waarbij cloud geen doel op zich is!Wil je een keertje sparren om te kijken of de cloud echt is voor jou is? Neem gerust contact op!

Dennis Koster