Is jouw flexibele werkplek wel veilig?

Stel je eens voor dat je lekker achteroverligt op de bank, met een kopje thee aan je rechterkant, laptop op schoot, de kinderen net naar school gebracht en een muziekje op de achtergrond. Oh en ik vergat te vermelden dat het 10.15 uur is en je aan het werk bent! Welkom in het tijdperk van flexibel werken – de moderne werkplek. Moderne werkplek past zich aan

Mettertijd is de eeuwenoude structuur van een 9.00 tot 17.00 baan ,van 5 dagen per week, ingeruild voor nieuwe behoeftes in deze moderne tijd. De tijd van de millennials en generatie Z staat voor de deur. Dit betekent dat we niet langer kijken naar typische kantoortijden en werkplekken waar je in een formeel pak en stropdas moet verschijnen. Het softwarebedrijf Microsoft was een voorloper in Nederland op Het Nieuwe Werken. Microsoft omschreef HNW als volgt:


Het Nieuwe Werken is een andere manier van werken en samenwerken ondersteund door de laatste technologie. In Het Nieuwe Werken gaan mensen en organisaties flexibeler om met de arbeidstijd en werkomgeving. Hierdoor voelen mensen zich prettiger en wordt de organisatie productiever.


Rond de werkplek van de toekomst draait het nu om de waarde die wordt gehecht aan het werk dat wordt verzet en de gemeenschappelijke doelen die worden behaald. Dit in tegenstelling tot de “oude kantoor cultuur” van vroeger. Een van de belangrijkste kenmerken van de millenials is dat ze op zoek zijn naar flexibiliteit, vrijheid en verantwoordelijkheid.

Om deze generatie mensen binnen je organisatie te krijgen én te houden, is het van belang ook te voorzien in deze behoeftes. De millenial zal anders geneigt zijn om bij de buurman te kijken of die wel hierin voorzien en dan voor deze te kiezen. Hierover heb ik het ook uitgebreid gehad in ons laatste seminar wat we hadden georganiseerd met het thema “Moderne Werkplek Xperience” (bekijk de impressie hier terug).

Er zijn al veel bedrijven die werken volgens dit “nieuwe werken” principe. En eerlijk gezegd maakt het voor deze bedrijven niet uit of je aan de andere kant van de wereld bent met je slippers op het strand bij een tentje met Wifi of misschien wel ergens in het vliegtuig zit en aan boord aan het werk bent op weg naar je volgende reisbestemming (ik bedoel wie zou dat niet willen?). Het gaat erom dat het werk af komt binnen de vooropgestelde tijdsdoelen.  De moderne werkplek draait dus vooral om het kunnen voorzien in de behoeftes van de werknemer of je nu op kantoor werkt of ergen op een externe locatie. Waar en wanneer je maar wilt…Wederzijds vertrouwen

Dit betekent natuurlijk niet dat je als werknemer maar achterover kan liggen en genieten van alle vrijheid. Het gaat er juist om dat je met elkaar naar de juiste flexibele werkrelatie toewerkt. Het gaat om het bouwen van een wederzijdse vertrouwensband die ervoor zorgt dat dit alles mogelijk is en blijft.Het-nieuwe-werken-cartoon Is jouw flexibele werkplek wel veilig?


Bijblijven met innovatie

Verschillende bedrijven zijn minder snel met het aannemen van ideeën voor een digitale werkplek, uit angst om risico’s te nemen en het conventionele begrip achter te laten van een werkomgeving waar ze al zo lang aan gewend zijn.

Tegenwoordig is met het juiste gebruik van technologie het mogelijk om letterlijk virtuele teams (denk aan Microsoft Teams) te bouwen die zich over de hele wereld uitstrekken waar leden zich in verschillende delen van de wereld bevinden. Dit biedt kansen maar natuurlijk ook bedreigingen.Veiligheid staat voorop!

Om dit te kunnen realiseren en te faciliteren is het uitermate belangrijk dat deze virtuele werkruimte wordt gebouwd op een veilige structuur die alle risico’s en bedreigingen tot het minimum beperkt. Want bij flexibel, overal en altijd kunnen werken komt natuurlijk wel het feit dat bedrijfsdata overal en altijd beschikbaar moet zijn. En dat brengt risico’s tot datalekken met zich mee.

Deze data kan zeer gevoelige informatie bevatten die kan worden misbruikt als deze in verkeerde handen valt. Sterker nog het kan gebruikt worden voor identiteitsdiefstal of kan zorgen voor grote verliezen van de organisatie. Zelfs zoiets eenvoudigs als een e-mail is kwetsbaar voor phishing en andere vormen van cybercrime. Dit risico is extra groot wanneer een gebruiker geen multifactor-authenticatiesoftware gebruikt of een andere vorm van extra beveiliging. Belangrijk is dus de inrichting van de IT, deze moet op orde zijn. Een goed doordachte structuur en een goede rolverdeling en koppeling van de juiste rechten vormen hierbij de eerste stap.

Graag wil ik ook nog meegeven: Ook al is de ICT nog zo goed ingericht, het staat en valt met de gebruiker! Dus zorg voor awareness!


Iedereen denkt dat zij geen slachtoffer kunnen worden, totdat het ze daadwerkelijk overkomt!


Tegenwoordig gaat er geen dag voorbij dat we wel iets lezen over datalekken in het nieuws. En juist daarom is het voor bedrijven die de moderne werkplek willen faciliteren, essentieel na te denken over veiligheid, inrichting en alles wat daarbij komt kijken. Hacking, cybercriminaliteit en ransomware zijn aan de orde van de dag. De meeste mensen denken dat ze geen doelwit zijn voor de hedendaagse cybercrime. Echter deze aanvallen zijn zo willekeurig als het maar kan. En dat maakt iedereen, van de bakker om de hoek tot een enorme multinational tot potentieel doelwit. Ik sluit dan ook graag af met deze woorden…. Het is beter voorkomen dan te genezen……

Wat is volgens jou nog meer belangrijk voor de werkplek van toekomst? Opmerkingen, aanvullingen of vragen?  Bel of mail mij gerust.

Groeten,

Sander Lems
Marketing Coördinator
xander@fastbyte.nl | 030 – 6000 600