Internet of Things (IoT) gaat over de aaneengesloten omgeving, waar de beveiligde communicatie tussen alle apparaten is ingeschakeld. Zoals gedefinieerd door de ITU, IoT is “een wereldwijde infrastructuur voor de informatiemaatschappij, waardoor geavanceerde diensten in staat worden gesteld te kunnen communiceren (fysiek en virtueel), door het onderling verbinden van gebaseerd op bestaande en in ontwikkeling informatie- en communicatietechnologieën.”

 

Voornaamste doel van het IoT kan zijn om de winstgevendheid van het bedrijfsleven te versterken door te besparen op operationele kosten en energie. Zoals controlling processen die worden verplaatst van “treshold based systems” naar “model bases systems”, kan real-time datamonitoring het besluitvormingsproces verrijken. De toekomst van de aaneengesloten omgeving zal beschikken over geïntegreerde beheersoplossingen, die samen zullen werken met data analytics software.

 

IoT Ecosysteem

IoT ecosysteem bevat een breed assortiment, van component providers tot applicatie providers. IoT platform aanbieders en software aanbieders zijn de kern van de toegevoegde waarden.

 

16 IoT Vrijdag: IoT en de Toekomst ervan

 

Connected Future

De marktpenetratie van IoT is nog niet erg groot. Echter zien we de laatste tijd een grote toename van traditionele steden die de overstap (willen) maken naar “Smart Cities” over de hele wereld. Dit zal resulteren in een grote kans voor IoT om in alle sectoren de markt te veroveren.

 

De initiatieven van de regering zijn het besturen van de IoT markt in Smart Cities. Volgens CNBC, zulllen Smart City projecten over de hele wereld zullen getuige zijn van ongeveer $ 41 trillioen investeringen in de komende 20 jaar. Hoge uitgaven zullen nutsbedrijven, transport, energie management systemen en andere belangrijke organen aan moedigen om hun systemen te upgraden op het aangesloten IoT platform.

 

De IoT markt zal naar verwachting getuige zijn van de hoge vraag naar goederen voor de consument. Groeiende aanvaarding van de controle over verlichting, energie regeling, smart tv’s en thuisautomatiserings producten zullen ervoor zorgen dat de IoT markt enorm zal groeien in de toekomst. Healthcare apparaten zijn een van de belangrijkste segmenten, waar persoonlijke zorgstelsels uit alleen nog maar IoT apparaten en oplossingen zullen bestaan in de toekomst.

 

23 IoT Vrijdag: IoT en de Toekomst ervan

 

Prognose van de IoT markt

Volgens Gartner zal de markt van IoT apparaten groeien tot 20,8 miljard aangesloten apparaten in 2020. Het aantal aangesloten apparaten in de consumenten IoT zullen meer dan die in Industrial IoT zijn, maar meer inkomsten worden gegenereerd op basis van de Industrial IoT business.

 

Als we locatie gericht gaan kijken naar IoT business dan voorspelt IDC in hun presentatie dat Amerika meer business zal gaan genereren in vergelijking met andere landen. Meer groei kan worden verwacht in de APAC IoT markt, met name uit China en Japan. IoT spelers moeten de APAC markt observeren en binnen zien te komen met koersgevoelige strategieën.

 

Key Revenue Pockets in de komende 5 jaar

De echte profiteur van de IoT markt zullen de software-aanbieders en platform providers zijn. Volgens MarketsandMarkets wordt de markt voor IoT softwareoplossingen geschat op USD 157,05 miljard in 2016 en zal deze naar verwachting groeien met een CAGR (Compound Annual Growth Rate) van 33% ten opzichte van 2016 tot 20218. IBM, Cisco Systems, Inc., SAP SE, Microsoft Corporation en Oracle Corporation zijn een aantal van de belangrijkste wereldwijde winnaars in deze markt.

 

De groeiende behoefte aan opslag en het beheer van gegevens zal de markt van cloud service providers enorm stimuleren.

 

De lokale of regionale solution providers kunnen ook wereldleider op het gebied van bepaalde oplossingen worden. Bijv. de slimme fitnes armbanden worden steeds populairder, Xiomi is in een zware strijd in de APAC-regio met de wereldwijde leider FitBit. Maar GoQii in is in India marktleider geworden in Q2 2016 als per IDC9.

 

Voertuig fabrikanten zijn hard op weg met de ontwikkeling naar een zelfrijdende auto. De markt voor geautomatiseerde parkeersystemen, geautomatiseerde tolheffing, navigatiesystemen en informatiesystemen besturen de IoT Transport markt. De aangesloten infotainment trend kan door de lage prijsklasse auto’s ook worden geadopteerd.

 

Eindgebruikers aarzelen om te met meerdere leveranciers in zee te gaan, alles in een of convergente oplossingen daar ligt de behoefte van de markt. We zullen in de toekomst daarom getuige zijn van vele fusies en overnames. IoT platform providers zullen partnerships aangaan met de industriële automatisering aanbieders om naadloze industriële IoT ervaringen aan de klanten te kunnen geven.

 

Bedrijven kunnen verwachten dat de groei van de system integrators. Deze zullen zich bezig houden met alle Value Chain Players, om zo op maat gesneden oplossingen en gerichte oplossingen per klant te creëren.

 

Aanpassing van de oplossingen, convergente diensten, breed portfolio van oplossingen en snelle implementatie vaardigheden zijn enkele van de belangrijkste onderscheidende factoren.

 

Bent u geïnteresseerd in IoT binnen uw organisatie? Of heeft u aanvullende vragen over dit artikel, neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.