De gebruikersidentiteit als de nieuwe “grens” van de organisatie.

Cloud, mobiele apparaten, BYOD, CYOD zijn inmiddels allemaal niet meer weg te denken uit een moderne onderneming. Bestaande gedachten en oplossingen voldoen niet meer om gebruikers te faciliteren en te voorzien van een adequate beveiliging, zodat deze optimaal gebruik kunnen maken van de applicaties en data die ze nodig hebben om hun werk te doen. Dit juist omarmen als organisatie en ondersteunen vanuit de IT afdeling vereist een compleet nieuwe denkwijze.

 

Vroeger was het beschermen van de IT van uw organisatie heerlijk overzichtelijk. Vaste werkplekken, applicaties intern op PC of applicatieserver en een centrale Internettoegang met Firewall. Overzichtelijk, controleerbaar en veilig.

 

“Het nieuwe werken” waar we een aantal jaren geleden over spraken was eigenlijk niet meer dan oude wijn in nieuwe zakken. De enige echte verandering was dat wij nu opeens vanaf thuis, klant of welke andere locatie dan ook toegang tot “de zaak” nodig hadden. Maar wezenlijk veranderde de opzet niet. Er kwamen iets meer toegangs- en controlepunten, maar data en applicaties bleven intern en het geheel bleef overzichtelijk en controleerbaar.

 

Inmiddels zijn we mijlen verder en is de grens tussen zakelijk en privé echt vervaagd. Gebruikers hebben meerdere apparaten, zowel door “de zaak” als privé aangeschaft. En applicaties komen allang niet meer alleen vanaf de PC of server op de zaak, maar draaien steeds vaker in de Cloud. Het uitrollen en beveiligen van deze nieuwe werkomgeving is hiermee aanzienlijk complexer geworden, vooral omdat er geen duidelijke grens meer is te definiëren tussen bedrijf en buitenwereld. Daarbij verwachten gebruikers, door de opkomst van mobiele apparaten en bijbehorende Apps, steeds hogere beschikbaarheid en verdere eenvoud. Ga er maar aan staan als IT’er om deze werelden samen te brengen. De enige bekende en unieke factor is de gebruiker zelf.

 

Gelukkig staan er nieuwe partijen op, die niet gebonden zijn aan history en met een frisse blik naar de nieuwe werkelijkheid kijken. Afgelopen week heb ik op het Identity & Mobility Forum in Londen van Okta (www.okta.com) gezien wat er allemaal al mogelijk is om. Deze Identity Platform leverancier maakt het met haar unieke benadering mogelijk om op een veilige manier mensen via elk apparaat veilige toegang te geven tot de toepassingen die ze nodig hebben. Of het nu gaat om medewerkers, klanten of leveranciers.

 

Ook benieuwd naar de mogelijkheden?

Bel of mail gerust en ik ga het gesprek graag aan.

Wij zijn al “om”, dus kunnen delen uit ervaring.

 

Chris Franso