Cyberaanvallen zijn geen risico of mogelijkheid maar een onvermijdelijk gegeven

In een alarmerend tempo groeien en ontwikkelen cyberaanvallen zich van eenvoudige verstoringen tot gecoördineerde aanvallen gericht op specifieke doelen. Voor veel bedrijven heeft cyberbeveiliging geen hoge prioriteit in de operationele strategie, de ‘dat overkomt mij niet’ gedachte voert veelal de boventoon. Dit terwijl we ons bevinden in een tijd waarin cyberaanvallen geen risico of mogelijkheid meer zijn, maar een onvermijdelijk gegeven.

 

Van 2018 wordt verwacht niet alleen dat multi-cloud mainstream wordt, ook de invoer van GDPR heeft een groot effect op digitale beveiliging. Dankzij de vele facetten wordt het beschermen van zakelijke data en infrastructuur steeds complexer. De focus moet daarom niet liggen op meer beveiliging, maar vooral op effectievere beveiliging.

 

Beveiliging in een multi-cloud omgeving

De trend naar multi-cloud strategieën brengt veel voordelen met zich mee, maar vergt ook een doordachte aanpak van de cyberbeveiliging. Verschillende cloudplatformen hanteren logischerwijs verschillende beveiligingsstandaarden, wat ervoor zorgt dat de beveiliging versplinterd. Een enkelvoudige beveiligingsoplossing is niet langer toereikend. Tegelijkertijd moeten bedrijven een bredere expertise ontwikkelen om de diversificatie van cloudbeveiliging te kunnen hanteren.

 

Een zorgwekkende observatie is dat organisaties nog altijd zwaar leunen op detectiesystemen die werken met herkenning van bekende virussen of malware aan de hand van een signature. Dit werkt goed voor bedreigingen die we al kennen, maar schiet te kort op het vlak van zero-day exploits of geavanceerde aanvalsmethoden die zich voordoen als normale activiteit. En zonder de expertise en technologische kennis om meldingen te onderzoeken en de bedreiging weg te nemen levert het detectiesysteem een stapel logbestanden en waarschuwingen op waar niets mee gebeurt. Om de flexibiliteit, snelheid en kostenefficiëntie van multi-cloud optimaal te benutten moeten organisaties de beveiliging van de digitale infrastructuur grondig evalueren en zich aanpassen aan hedendaagse bedreigingen.

 

Het vinden van de expertise

De rode draad in het verbeteren van de beveiliging is het vinden van de juiste expertise. Helaas is het niet zo eenvoudig als het aannemen van meer mensen, bedrijven moeten ook investeren in de ontwikkeling van het personeel om de snelle ontwikkelingen in cybersecurity bij te benen.

 

Een andere optie is het vinden van een partner die ondersteuning biedt op het vlak van data beveiliging. Bedrijven hebben volgens de nieuwe regulering zelf de verantwoordelijkheid over de beveiliging van hun data. Het inschakelen van een derde partij moet daarom niet beschouwd worden als een uitbesteding, maar als een samenwerking. Een partner met specialistische kennis van zowel cloudcomputing als cybersecurity kan organisaties helpen het meeste uit hun multi-cloud infrastructuur te halen.

 

Succes vereist cybersecurity

De exponentiele groei van digitale technologieën zorgt ervoor dat beveiligingspraktijken constant evolueren. Maatregelen die in 2017 nog effectief waren kunnen in 2018 al achterhaald zijn. Om deze bedreigingen het hoofd te bieden zullen organisaties moeten investeren in de bescherming en verwijdering van cyberaanvallen. Hierbij is het van belang dat er niet alleen geïnvesteerd wordt in personeel, maar dat bedrijven een beveiligingsstrategie ontwerpen waarin expertise, technologie en processen gecombineerd worden om de risico’s te verkleinen en de impact te minimaliseren.

 

Bron: Dutchitchannel.nl